De sprekers
Keynote: Sander Duivestein – Echt Nep: spelen met de realiteit in tijden van ChatGPT, deepfakes en de metaverse
De snelheid waarmee AI zich momenteel ontwikkelt gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. ChatGPT laat zien wat de laatste stand van zaken is op het gebied van AI en geeft een fascinerend inzicht in de interne logica van autonome chatbots. Ons wereldbeeld wordt hierdoor volledig op zijn kop gezet. Kunstmatige intelligentie veroorzaakt de vierde grote omwenteling in de geschiedenis van de mensheid. Vele eeuwen lang dachten wij dat we het centrum van het universum waren, tot de theorie van Nicolaas Copernicus dit wereldbeeld verstoorde: de aarde was gewoon een planeet net als alle andere. Ook geloofden we dat wij de kroon op Gods schepping waren, tot de theorie van Charles Darwin roet in het eten gooide: de mens is een toevallig product van de evolutie en in wezen niet anders dan de dieren. Tot aan het begin van de vorige eeuw klopten we onszelf op de borst dat we de enige rationele wezens waren, tot de theorie van Sigmund Freud ook aan dit wereldbeeld een eind maakte: met de ontdekking van het onbewuste blijkt dat de mens niet rationeel is, maar wordt geregeerd door onbewuste driften waar hij niet altijd zelf van op de hoogte is. Als laatste strohalm bleef de illusie over dat wij mensen de enige denkende wezens zijn, nu dringt kunstmatige intelligentie zich aan ons op. Voortaan zijn wij mensen niet de enige intelligente soort die de wereld bestuurt… In zijn verhaal duidt Sander Duivestein hoe kunstmatige intelligentie ons wereldbeeld verandert en wat de impact is van AI op mensen, bedrijven en onze maatschappij.

Keynote: Jim Stolze
Spreker, schrijver en ondernemer Jim Stolze is bekend van boeken “Hoe overleef ik mijn inbox?” en “Uitverkocht”, en zijn ambassadeurschap voor TEDx, waarin hij met groot succes het TED-congres naar Nederland haalde. In december 2016 besloot Jim de TEDx community vaarwel om zich volledig te kunnen richten op kunstmatige intelligentie. Na een intensieve leerperiode bij onder meer MIT en Singularity University, startte hij met twee mede-oprichters Aigency, “het uitzendbureau voor artificial intelligence”. In 2018 schreef hij zijn ervaringen op het gebied van kunstmatige intelligentie op in het boek “Algoritmisering, wen er maar aan!” Daarnaast lanceerde hij samen met Elephant Road de Nationale AI-Cursus.

Keynote: Hans Hoornstra
Hans Hoornstra ontwikkelde een authentieke visie op digitalisering. Met het boek Digitale Intelligentie, en zijn lezingen en trainingen, brengt hij de invloed van digitale ontwikkelingen op een heldere manier in kaart. Zijn twee modellen: het historisch model van vaardigheden en het Columbusmodel zijn eenvoudig te begrijpen en bieden helder inzicht in de samenhang van 21e-eeuwse vaardigheden. Hans is spreker en als consultant betrokken bij diverse overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. Hij is adviseur van de minister van Onderwijs van Aruba. Op 1 juni zal hij op één dag een boek schrijven over kunstmatige intelligentie: het AI van Columbus.

Maak kennis met onze dagvoorzitter Rob Meesen
Rob Meesen is ondernemer en eigenaar van TopChange B.V. dat tijdig, pijlsnel en anders prosultancy diensten levert, zoals business development, transitiemanagement, innovatiemanagement en programmasturing. Het bedrijf is al een kwart eeuw actief in alle sectoren en op alle organisatieniveaus. Deze strateeg, organisatieadviseur, futuroloog en RPA Business Analist is ook voorzitter van de ANBI-Stichting Return die in binnen- en buitenland jonge mensen met fysieke, sociale en/of financiële beperkingen ondersteunt met kennis, netwerken en geld bij het realiseren van hun sportieve, muzikale, maatschappelijke of businessdromen.
Als bestuursvoorzitter van Stichting De Haamen beheert en exploiteert Rob in opdracht van de gemeente Beek het sportlandgoed waar twee zorgorganisaties, twee bassischolen en veertig binnen- en buitensportverenigingen een inclusief aanbod voor sport en bewegen verzorgen. Rob staat ook bekend als de meest belezen ondernemer van Limburg. Iedere week schrijft hij in zijn vaste rubriek bij Mediahuis Limburg een boekbespreking over een ondernemersboek. Als businesscolumnist bij het magazine Ondernemen in Limburg prikkelt hij beslissers in het ondernemerslandschap. Rob werkte mee aan meerdere boeken, waaronder Iedereen aan de robot van Marcel Bullinga (2019).
Rob’s lezingen, gastcolleges en workshops gaan over ondernemen en innoveren, over organiseren en managen, en over technologie en 21ste eeuwse vaardigheden. Deze vooruitgangsoptimist met dertig jaar ervaring in de zakenwereld inspireert en informeert. Alles wordt beter., alles wordt anders en alles wordt mogelijk!

Versterk je blended leerreis met ChatGPT – Barend Last
Hoe kan jouw blended leerreis versterken met hulp van ChatGPT? Deze vraag staat in deze sessie centraal. Eerst kaderen we blended learning. Wat is het (niet)? Vervolgens bespreken we twee concrete praktijkvoorbeelden, waarbij ChatGPT zowel het leerproces versterkt, als de docent ondersteunt bij het ontwerpen van onderwijs. Uiteraard is veel ruimte voor vraag en antwoord.
Barend Last is docent, adviseur en auteur van de boeken ‘Blended learning en onderwijsontwerp’ & ‘Blended learning in de praktijk’. Check hier meer over Barend: www.barendlast.com of volg hem op LinkedIn.

Geef een les die nog nooit gegeven is! (VO en PO) – Robbie van Zomeren
ChatGPT kun je inzetten om zelf lessen voor te bereiden. Niet alleen voor het maken van oefenopdrachten of toetsvragen, maar ook voor het ontwerpen van creatieve lesvormen. Een toneelstuk over het werkwoordelijk gezegde. Een Google Earth tour over de kruisvaarders. Een ‘Science-fair’ organiseren over vulkanisme of een memoryspel over het werkwoord ‘avoir’. Allemaal werkvormen bedacht door ChatGPT. In deze workshop krijg je handvaten aangereikt over hoe jij het beste een les kunt voorbereiden met ChatGPT. Leer hoe je de goede prompt schrijft waardoor ook jij een les kunt ontwikkelen, die nog nooit gegeven is!

Vijf kansen op basis van ChatGP: het is niet intelligent, maar maakt onderwijs crea-inventiever! – Patrick Petersen
ChatGPT is wel AI gebaseerd maar de tool is niet intelligent. De chat weet simpelweg niet wat het schrijft en valt al snel door de mand als het onderwerp net even niet meer mainstream is. En daar ligt als de open kans. Het zet onderwijs, gebruikers, leerlingen en studenten op scherp. De menselijke creativiteit, het eigenhandig leggen van verbanden en de relevante toepassing als een tekstje net iets langer wordt dan zomaar een leuke alinea, bieden de kansen en zetten ons in het onderwijs allemaal op scherp!
Patrick Petersen RDM MA MSc (1972) studeerde aan de Erasmus Universiteit na het afronden van zijn HEAO Communicatie te Utrecht. Hij studeerde in 1998 af op ‘De integratie van internet binnen de marketing- en communicatiemix van grote organisaties in Nederland.’ Petersen heeft tevens een PostDoc afgerond op gebied van Digital Marketing & Leiderschap en studeerde Marketingstrategy en Consumer Behaviour aan de London Business School. De diverse onderzoeken, papers en scripties waren de aanleiding tot het schrijven van diverse moderne marketingboeken. Petersen is de auteur van onder andere de bestsellers Handboek Online Marketing en Handboek Content Strategie. Zijn Handboek Mobile Marketing is genomineerd voor het Managementboek van het Jaar. Petersen is de bedenker van diverse marketingmodellen die sinds 2005 – in onder ander het post-HBO-onderwijs – worden ingezet. Als docent is hij verbonden aan diverse opleidingsinstituten en HBO-opleidingen en de drijvende kracht achter portal SocialMedia.nl. Naast zijn scherpe columns kenmerken de optredens van Patrick Petersen zich door een nuchtere mix van lachen en leren en is hij interviewer-producent voor AtMost.TV sinds 2004. In 2015 is hij door onderzoeksbureau Meltwater uitgeroepen tot de nummer 1 Contentmarketeer.

ChatGPT gebruik/misbruik detecteren met GPT-Detective – Jordi Daniëls
Het detecteren van generatieve AI, specifiek in het onderwijs. Een onderzoek naar de haalbaarheid, de resultaten, het product en interessante observatie van onze gebruikers tot nu toe. Discussieer mee met de invloed van AI op het onderwijs en waarom GPT-Detective nodig is of niet.
Jordi Daniëls (GPT Detective), 28 jaar. Master in Informatiewetenschappen en post-Master (Honours) in Artificial Intelligence. Werkt bij Saab als Lead Artificial Intelligence and Data Science met een focus op doelvolgsystemen. Exante.ai gestart om zelf producten te kunnen maken en bedrijven te helpen door consultancy. GPT-Detective.nl is ons eerste product.

ChatGPT, onderwijs en de wet – Nicole Niessen & Max van de Wolde (Boels-Zanders Advocaten)
Artificial Intelligence (AI) verandert leren en doceren. Er is wetgeving in de maak om de ontwikkeling en het gebruik van AI te reguleren, ook in de context van onderwijs. Nicole Niessen en Max van de Wolde van advocatenkantoor Boels Zanders verzorgen een workshop waarin kennis wordt gemaakt met enkele basisbeginselen die het vertrekpunt vormen bij AI-regulering. Het gaat daarbij om grondrechten, zoals het recht op privacy. Tijdens de workshop worden voorbeelden uit de onderwijspraktijk besproken zoals plagiaat(detectie) en AI-tools om docenten te ondersteunen bij het doceren, bijvoorbeeld bij het nakijken van toetsen en tentamens.
Nicole Niessen is advocaat onderwijsrecht en zij leidt team Onderwijs van Boels Zanders. Nicole werkt voor onderwijsinstellingen van primair tot en met hoger onderwijs. Ook geeft ze mede leiding aan de werkgroep Bestuur en Management van de Vereniging voor Onderwijsrecht. Daarnaast is ze onder meer secretaris van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Limburg. Nicole publiceert regelmatig over onderwijsrecht.
Max van de Wolde is advocaat ondernemingsrecht met bijzondere aandacht voor het moderniseren van juridische dienstverlening (Legal Tech). Max gebruikt AI en Legal Tech tools in zijn werk, bijvoorbeeld bij fraudeonderzoeken in faillissementen en het opstellen van commerciële contracten. Hij heeft verschillende lezingen verzorgd over Legal Tech in de praktijk voor studenten en docenten van de Juridische Hogeschool Avans – Fontys en Tilburg University.


Meer eigenaarschap en regie in je lessen door ChatGPT – Jan-Wolter Smit
Een sessie over de superkrachten van leraren (m.b.v een beetje AI) Hoe kun je technologische ontwikkelingen, zoals ChatGPT, inzetten in je lessen? Maar vooral: hoe wil je het kunnen inzetten? Alles begint met eigenaarschap. Als je weet wat je wilt en scherp hebt wat de leerbehoeften van jouw leerlingen zijn, dan is de stap naar wat je kúnt met technologie een kleine stap. ChatGPT is de meest recente ontwikkeling die zowel fascinatie als vrees oproept. Maar op welke manier kan AI, zoals ChatGPT, jouw eigenaarschap versterken in plaats van bedreigen?
Jan-Wolter Smit is head of education bij LessonUp. Verder is hij docent popgeschiedenis en lerarenopleider bij ArtEZ, bevoegd docent in PO en VO voor een variëteit aan vakken en algemeen geïnteresseerd in de raakvlakken van technologie met onderwijs. Hij werd door 3FM de “leukste geschiedenisleraar van Nederland” genoemd.

Maak je eigen teacherbot! – Tom Koolen
Ontdek het volledige potentieel van de GPT-4-modellen in ons educatief landschap tijdens deze praktische sessie. Leer hoe je veel meer kunt doen dan alleen basisvragen stellen aan het model, bijvoorbeeld hoe je een persoonlijke tutor kunt creëren voor elke leerling met behulp van ChatGPT. Dit proces, bekend als ‘prompt engineering’, zal grondig worden uitgelegd door Tom Koolen, een expert op dit gebied. Sinds de introductie van deze technologie heeft Tom een aanzienlijke hoeveelheid voorbereidend werk verricht en hij staat klaar om zijn kennis en ervaringen met u te delen. Tijdens de sessie zullen we gezamenlijk een “TeacherBot” ontwikkelen, een hulpmiddel dat u in staat stelt om in uw volgende les direct aan de slag te gaan. Mis deze unieke kans niet om de manier waarop u onderwijs levert te transformeren, en sluit u aan bij ons voor deze informatieve en praktijkgerichte sessie.
Tom Koolen studeerde wiskunde en is als docent en projectmanager betrokken bij Like2Teach, een organisatie die met afstandsonderwijs het lerarentekort aanvalt. Daarnaast is hij ondernemer en verzorgt tal van scholingsprojecten op het terrein van digitalisering voor onderwijs, overheden en bedrijven.

Nationaal Onderwijslab AI
Ontdek de invloed van AI op onderwijs tijdens deze sessie, geleid door docent Kevin van der Pol en cognitief wetenschapper dr. Serge Thill.
Kevin zal NOLAI introduceren en de voordelen van AI-tools zoals LLM en ChatGPT in leer- en onderwijsprocessen benadrukken. Dr. Thill zal vervolgens de psychologische effecten van AI-interactie en de potentiële risico’s analyseren. Er zal een focus zijn op de ethische vraagstukken die voortkomen uit het gebruik van AI in het onderwijs. De sessie wordt afgerond met een gezamenlijke verkenning van de toekomstige mogelijkheden van AI in het onderwijs. Doe mee aan deze inzichtelijke sessie om de toekomst van AI-gestuurd onderwijs beter te begrijpen.


Longkanker detecteren met AI – Ted de Reus & Yahya Oufkir
In deze sessie delen Ted de Reus en Yahya Oufkir, twee briljante scholieren van het Beyers Naudé Gymnasium, hun revolutionaire ontwikkeling in de vroege detectie van longkanker door middel van kunstmatige intelligentie. Geïnspireerd door persoonlijke verliezen en gedreven door de wens om een impact te maken, hebben Ted en Yahya een AI-programma ontwikkeld dat in staat is om kankercellen te identificeren uit een database van microscopische afbeeldingen van longweefsel. Hun AI-gestuurde oplossing, oorspronkelijk ontwikkeld als onderdeel van een profielwerkstuk, toont een indrukwekkende nauwkeurigheid en belooft een aanzienlijke versnelling in het proces van kankerdetectie, dat momenteel een tijdrovend microscopisch onderzoek vereist.
Ted en Yahya zullen in deze sessie het ontstaan van hun project delen, de technische uitdagingen die ze tegenkwamen en hoe hun AI-oplossing werkt. Mis deze kans niet om te leren van deze jonge innovators die al een opmerkelijke impact hebben gemaakt in de wereld van medische technologie. Er is geen beter praktijkvoorbeeld om te laten zien wat AI kan bereiken in het onderwijs.

ChatGPT in het MBO – Erdinç Saçan
In deze sessie verkennen we de mogelijkheden en uitdagingen van het gebruik van ChatGPT in het MBO-onderwijs. Gebaseerd op inzichten uit het boek “Inclusieve Artificial Intelligence” van Erdinç Saçan, zullen we de ethische en praktische aspecten van AI in het MBO bespreken. We belichten de potentie van ChatGPT als
onderwijstool, met inbegrip van gepersonaliseerd leren, het verbeteren van de studentenbetrokkenheid en het ondersteunen van docenten. Vervolgens zullen we de uitdagingen aangaan, waaronder bias in AI, privacykwesties en de noodzaak van ‘the human in the loop’.
De sessie zal ook praktische tips bevatten voor het implementeren van AI in het MBO, zoals het meten en corrigeren van bias in data, het opnemen van een ‘human in the loop’ bij AI die sociaal-maatschappelijke aspecten beïnvloedt, en het gebruik van edge computing technieken om de privacy te beschermen. Tot slot zullen we de ethische overwegingen bespreken die gepaard gaan met het gebruik van AI in het onderwijs, waaronder de noodzaak van onafhankelijke toezichthouders en het belang van het analyseren van de besluit- en oordeelsvorming door algoritmen op verschillende niveaus. Deze sessie is bedoeld voor docenten, onderwijsbeleidsmakers, technologen en iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van AI in het onderwijs, en het MBO in het bijzonder.

Wie u nog meer kunt verwachten op het congres
Verder zijn er sessies van onder andere:
- Christophe Benoit (Erasmushogeschool Brussel)
- Sjuup Rekko (MathMind)
- Erdinç Saçan (Expert in Inclusieve Artificial Intelligence & Onderwijs Technologie)