Register Form

Please fill up the form below:

Alle sessies en sprekers op het 2e ChatGPT Onderwijscongres

Keynote: Prof. dr. Eric Postma – Hoe werkt ChatGPT eigenlijk?

9:35-10:30u, auditorium Einstein

Professor Eric Postma is een expert op het gebied van Kunstmatige Intelligentie (AI) aan de Universiteit van Tilburg. Hij werkt ook bij de Jheronimus Academy of Data Science. Zijn onderzoek richt zich op machine learning en beeldverwerking, met een speciale focus op toepassingen in cultureel erfgoed. Recent lichtte hij de Tweede Kamer in over de werking van generatieve AI, en dat gaat hij bij ons ook doen. Eric legt in begrijpelijke taal de werking van ChatGPT uit waardoor de kansen en bedreigingen zichtbaar worden.

eric postma

Keynote: Hans Hoornstra – Het AI van Columbus

10:40-11:30u, auditorium Einstein

Hans Hoornstra ontwikkelde een authentieke visie op digitalisering. Met het boek Digitale Intelligentie, en zijn lezingen en trainingen, brengt hij de invloed van digitale ontwikkelingen op een heldere manier in kaart. Zijn twee modellen: het historisch model van vaardigheden en het Columbusmodel zijn eenvoudig te begrijpen en bieden helder inzicht in de samenhang van 21e-eeuwse vaardigheden. Hans is spreker en als consultant betrokken bij diverse overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. Hij is adviseur van de minister van Onderwijs van Aruba. Op 1 juni zal hij op één dag een boek schrijven over kunstmatige intelligentie: het AI van Columbus. Over zijn ervaringen, opgedane inzichten in wat AI kan en vooral ook niet kan, en vooral ook zijn blik op wat dit betekent voor de toekomst, zal Hans het hebben tijdens zijn keynote.

Hans vierkant

Keynote: Hans Kazàn en Matthijs Akkenaar – De Magie van AI

16:05-16:55u, auditorium Einstein

De Magie van AI is een edutainment show van Matthijs Akkenaar en Kans Kazàn. Hans Kazàn, de legendarische Nederlandse goochelaar, en Matthijs Akkenaar, een expert in kunstmatige intelligentie, bekend als de AI-flitsmeester slaan de handen ineen. Hans presenteert een lezing vol verbluffende experimenten, terwijl Matthijs complexe AI-concepten op een begrijpelijke manier uitlegt. Deze show biedt een mix van praktische kennis, magie en inspiratie, bedoeld om AI toegankelijk en boeiend te maken voor iedereen. Een leuke afsluiting van het congres waardoor de opgedane kennis van de dag beklijft.

Kazan en Akkenaar

Maak kennis met onze dagvoorzitter Rob Meesen

Rob Meesen is ondernemer en eigenaar van TopChange B.V. dat tijdig, pijlsnel en anders prosultancy diensten levert, zoals business development, transitiemanagement, innovatiemanagement en programmasturing. Het bedrijf is al een kwart eeuw actief in alle sectoren en op alle organisatieniveaus. Deze strateeg, organisatieadviseur, futuroloog en RPA Business Analist is ook voorzitter van de ANBI-Stichting Return die in binnen- en buitenland jonge mensen met fysieke, sociale en/of financiële beperkingen ondersteunt met kennis, netwerken en geld bij het realiseren van hun sportieve, muzikale, maatschappelijke of businessdromen.
Als bestuursvoorzitter van Stichting De Haamen beheert en exploiteert Rob in opdracht van de gemeente Beek het sportlandgoed waar twee zorgorganisaties, twee bassischolen en veertig binnen- en buitensportverenigingen een inclusief aanbod voor sport en bewegen verzorgen. Rob staat ook bekend als de meest belezen ondernemer van Limburg. Iedere week schrijft hij in zijn vaste rubriek bij Mediahuis Limburg een boekbespreking over een ondernemersboek. Als businesscolumnist bij het magazine Ondernemen in Limburg prikkelt hij beslissers in het ondernemerslandschap. Rob werkte mee aan meerdere boeken, waaronder Iedereen aan de robot van Marcel Bullinga (2019).
Rob’s lezingen, gastcolleges en workshops gaan over ondernemen en innoveren, over organiseren en managen, en over technologie en 21ste eeuwse vaardigheden. Deze vooruitgangsoptimist met dertig jaar ervaring in de zakenwereld inspireert en informeert. Alles wordt beter., alles wordt anders en alles wordt mogelijk!

Rob-Meesen-759x500

Christophe Benoit – Examens Verbeteren: de Rol van AI in het Onderwijs (VO, MBO, HO)

11:50-12:30u, auditorium Einstein

Stel je voor: het einde van het semester nadert en voor je liggen 100 zelfevaluaties van studenten, elk veeleisend en uniek. De uitdaging: hoe beoordeel je ze efficiënt en rechtvaardig? Ik, Christophe Benoit onderzoeker aan de Erasmushogeschool Brussel, stond voor deze taak en eerlijk gezegd, het was geen aangename klus. Maar wat als ChatGPT, ons hierbij kon assisteren? Bij het Kenniscentrum Artificiële Intelligentie van de Erasmushogeschool Brussel hebben we deze vraag niet alleen gesteld, maar zijn we actief op zoek gegaan naar antwoorden. Onze reis was zowel inspirerend als onthullend, vol met filosofische inzichten over de aard en het doel van examens in het hedendaagse onderwijs. Heeft AI ons geholpen om het beoordelingsproces te heroverwegen, of hebben we uit frustratie besloten om examens helemaal af te schaffen? Deze sessie belicht onze ervaringen en ontdekkingen. We zullen verkennen hoe AI niet alleen de last van evaluatie kan verminderen, maar ook hoe het ons kan helpen om op een geheel nieuwe manier naar beoordelingen te kijken.

Christophe Benoit is sr. researcher bij het Knowledge Center Artificial Intelligence van de Erasmushogeschool Brussel.

Christophe Benoit vierkant

Floor Vlasblom – ChatGPT in de Klas: vaardigheden voor de moderne leraar (PO, HBO)

11:50-12:30u, zaal Lorentz-Zeeman

In deze sessie kijken we naar hoe Chat GPT door Pabo-studenten ingezet kan worden en wat studenten daarvoor moeten kunnen en weten (tipje van de sluier: informatievaardigheden worden nog belangrijker). Hoe kunnen zij het zinvol inzetten voor hun verslagen en ook voor hun lessen op basisscholen? Ook kijken we naar wat er nodig is in het onderwijs aan studenten: welke aanpassing moeten we als docenten maken in de opdrachten naar studenten toe en wat moeten docenten daar dan voor kunnen en weten?

Floor Vlasblom MEd is opleidingsdocent Media en Onderzoek bij de Iselinge Pabo.

Floor Vlasblom

Jan-Wolter Smit – Meer eigenaarschap en regie in je lessen door ChatGPT (PO, VO)

11:50-12:30u, zaal Curie

Een sessie over de superkrachten van leraren (m.b.v een beetje AI) Hoe kun je technologische ontwikkelingen, zoals ChatGPT, inzetten in je lessen? Maar vooral: hoe wil je het kunnen inzetten? Alles begint met eigenaarschap. Als je weet wat je wilt en scherp hebt wat de leerbehoeften van jouw leerlingen zijn, dan is de stap naar wat je kúnt met technologie een kleine stap. ChatGPT is de meest recente ontwikkeling die zowel fascinatie als vrees oproept. Maar op welke manier kan AI, zoals ChatGPT, jouw eigenaarschap versterken in plaats van bedreigen?

Jan-Wolter Smit is head of education bij LessonUp. Verder is hij docent popgeschiedenis en lerarenopleider bij ArtEZ, bevoegd docent in PO en VO voor een variëteit aan vakken en algemeen geïnteresseerd in de raakvlakken van technologie met onderwijs. Hij werd door 3FM de “leukste geschiedenisleraar van Nederland” genoemd.

Jan-Wolter Smit

David Vijsma – Tussen Kunst en Glitch (ALL)

11:50-12:30u, zaal Ernst

Generatieve AI heeft invloed op beeldend onderwijs. Het roept tal van vragen op: “Wat is de toekomst van creativiteit?” “Hoe verhouden AI en Ambacht zich?” Op het ChatGPT Onderwijscongres besteden we hier ook ruim aandacht aan. AI-kunstpionier David Vijsma komt spreken! Hij demonstreert live en gaat met jullie in gesprek. Naast zijn artistieke bezigheden is Vijsma ook de oprichter van het AI Museum Holland, waar hij pleit voor onderwijs en bewustwording over AI. Zijn visie met het museum is om een brug te slaan tussen de AI-gemeenschap en het grote publiek, om mensen te helpen begrijpen en waarderen hoe AI ons leven verandert en vormgeeft. David zal in zijn sessie zijn manier van werken toelichten. Hoe komt hij tot zijn sprekende beelden? Wat betekent generatieve AI voor creativiteit? Hij gaat graag met u in gesprek over wat de recente ontwikkelingen van generatieve AI betekenen voor de ontwikkeling van beeldende vaardigheden en kunstonderwijs.

David Vijsma is een opmerkelijke Nederlandse kunstenaar die zich richt op digitale glitchkunst en kunstmatige intelligentie (AI) in zijn werk. Hij begon zijn carrière als kunstenaar in 1985 als schilder en fotograaf, maar maakte in 2014 de overstap naar digitale glitchkunst. Vijsma wordt erkend als de eerste kunstenaar uit Nederland die al in 2014 AI integreerde in zijn creatieve proces.

David Vijsma

Rondetafelgesprek: Roadmap voor GPT-4 o.l.v. Tom Koolen (ALL)

11:50-12:30u, zaal Planck

In dit rondetafelgesprek geleid door Tom Koolen verkennen we de opzet van een roadmap voor de implementatie van GPT-4 in onderwijsinstellingen, met nadruk op licenties, distributieopties en het omgaan met gevoelige data.

We voeren het gesprek aan de hand van deze structuur:
1. Voorbereiding: Evaluatie van de behoeften en mogelijkheden van de school om GPT-4 te integreren.
2. Technische Setup: Kiezen tussen verschillende platforms zoals Microsoft Azure, Dante en ChatGPT voor de distributie van GPT-4 onder leerlingen, rekening houdend met hun respectieve voor- en nadelen op het gebied van kosten, veiligheid en mogelijkheden.
3. Dataprivacy: Implementeren van strikte richtlijnen en protocollen voor het beheren van leerlinggegevens, in lijn met de AVG en andere relevante privacywetten.
4. Gegevensbeveiliging: Zorgen voor adequate beveiligingsmaatregelen om de integriteit en vertrouwelijkheid van gevoelige informatie te beschermen.
5. Bewustwording en Training: Het trainen van docenten en studenten in het veilig omgaan met AI-technologieën en gevoelige data.

Deze sessie is vooral bedoeld voor schoolleiders, managers en ICT-adviseurs.

Tom Koolen

Tom Koolen – Prompt Engineering: Bouw je eigen Teacherbot (ALL)

13:20-14:00u, auditorium Einstein

Ontdek het volledige potentieel van de GPT-4-modellen in ons educatief landschap tijdens deze praktische sessie. Leer hoe je veel meer kunt doen dan alleen basisvragen stellen aan het model, bijvoorbeeld hoe je een persoonlijke tutor kunt creëren voor elke leerling met behulp van ChatGPT. Dit proces, bekend als ‘prompt engineering’, zal grondig worden uitgelegd door Tom Koolen, een expert op dit gebied. Sinds de introductie van deze technologie heeft Tom een aanzienlijke hoeveelheid voorbereidend werk verricht en hij staat klaar om zijn kennis en ervaringen met u te delen. Tijdens de sessie zullen we gezamenlijk een “TeacherBot” ontwikkelen, een hulpmiddel dat u in staat stelt om in uw volgende les direct aan de slag te gaan. Mis deze unieke kans niet om de manier waarop u onderwijs levert te transformeren, en sluit u aan bij deze informatieve en praktijkgerichte sessie.

Tom Koolen studeerde wiskunde en is als trainer verbonden aan Like2Share en het Intituut Digitale Intelligentie waar hij studiedagen verzorgt. Daarnaast is hij ondernemer en verzorgt tal van scholingsprojecten op het terrein van promptengineering voor onderwijs, overheden en bedrijven.

Tom Koolen

Vijf kansen op basis van ChatGP: het is niet intelligent, maar maakt onderwijs crea-inventiever! – Patrick Petersen

13:10-13:50u, zaal Lorentz-Zeeman

ChatGPT is wel AI gebaseerd maar de tool is niet intelligent. De chat weet simpelweg niet wat het schrijft en valt al snel door de mand als het onderwerp net even niet meer mainstream is. En daar ligt als de open kans. Het zet onderwijs, gebruikers, leerlingen en studenten op scherp. De menselijke creativiteit, het eigenhandig leggen van verbanden en de relevante toepassing als een tekstje net iets langer wordt dan zomaar een leuke alinea, bieden de kansen en zetten ons in het onderwijs allemaal op scherp!

Marketing-tech specialist, docent, ondernemer en auteur Patrick Petersen RDM MA MSc heeft een tech achtergrond en is 20 jaar geleden de marketing in gegaan. Daarbij is de MBO-HBO en universitair docent als onderwijs-ontwikkelaar, contentstrateeg en auteur al jaren bezig met 4e generatie talen. Petersen deed – met als resultaat een bestseller – aan de London Business School & Finance promotie-onderzoek naar de impact van mixed reality, inzet van big data en AI op de klant- en onderwijsbeleving. Petersen heeft diverse boeken geschreven op de scheidslijn van tech ontwikkelingen, onderwijs, content en marketing. Hij is als docent, ontwikkelaar en onderzoeker betrokken bij diverse onderwijsinstellingen.

patrick

Job Vos – ChatGPT, we moeten praten (ALL)

13:20-14:00u, zaal Curie

ChatGPT staat sinds de lancering door OpenAI een jaar geleden in de belangstelling van veel organisaties en gebruikers. Ook op scholen wordt er met belangstelling gekeken naar de mogelijkheden die het met zich meebrengt. Leerlingen maken bij hun huiswerk gretig gebruik van de mogelijkheden. De inzet van ChatGPT en AI roept vragen op over de risico’s voor de bescherming van persoonsgegevens en gebruik van AI in de klas, les of zelfs examens. Hoe weet een docent of leerling welke informatie van ChatGPT betrouwbaar is, en wat is misleidende informatie? Om nog maar niet te spreken over ethische vragen zoals de hoe AI past in de onderwijskundige visie, gevolgen voor klimaat, ongewenste machtsconcentratie bij Big Tech en de gevolgen van AI op ons dagelijks leven. Tijdens deze presentatie staat Job Vos stil bij de vraag hoe scholen om kunnen gaan met de uitdagingen van AI in het onderwijs en met welke juridische kaders je rekening moet houden. Hij geeft een voorbeelden voor een handreiking, gedragscode en beleidskaders voor het gebruik van ChatGPT en andere AI-applicaties binnen een onderwijsorganisatie.

Job Vos is veelgevraagd jurist en spreker, en een absoluut kenner als het gaat om privacy en veiligheid bij digitale ontwikkelingen.

JobVos

NOLAI – Waar staan we nu? (ALL)

13:20-14:00u, zaal Ernst

Waar staan we nu, na een jaar experimenteren? In vogelvlucht leidt het Nationaal Onderwijslab voor AI je door de co-creatieprojecten die zij dit jaar gestart zijn. Ditmaal met de focus op Generatieve AI én veiligheid (in de meest ruime betekenis van het woord).

NOLAI is het Nationaal Onderwijslab AI. Gefinancierd door de rijksoverheid werken wetenschappers en bedrijven van 2022 tot 2032 samen met het basis, voortgezet en speciaal onderwijs aan slimme technologie in de klas. Namens NOLAI komen docent Kevin van der Pol en Pierre Gorissen, Associate lector leren met ict bij het iXperium Centre of Expertise hun kennis delen.

NOLAI

Rondetafelgesprek: Beleef de vooruitgang in onderwijstechnologie met Tessa de TeachAssist o.l.v. Sabine Bruininx & Michael Ahrens (PROWISE) (ALL)

13:20-14:00u, zaal Planck

We staan op de drempel van een revolutionair nieuw onderwijs tijdperk waarin de opkomst van generatieve AI een sleutelrol speelt. Prowise zet met Tessa de TeachAssist een krachtige stap voorwaarts, door de geavanceerde mogelijkheden van AI te koppelen aan een didactische behoefte, het vlot ontwerpen van passend lesmateriaal. Tijdens de plenaire presentatie wordt u geïntroduceerd tot de geavanceerde mogelijkheden van Tessa. U krijgt inzicht in hoe Tessa ondersteuning kan bieden tijdens het ontwerpen van lessen, waardoor leerkrachten effectiever en efficiënter kunnen werken. Deze inleiding wordt vervolgens voortgezet tijdens een rondetafelsessie. De sessie van Prowise legt de focus op het potentieel van Tessa de TeachAssist. De deelnemers zullen worden uitgenodigd om vanuit hun eigen ervaring en inzicht deel te nemen aan een dialoog over hoe Tessa een waardevolle bijdrage kan leveren in het onderwijs van de toekomst.

Na 10 jaar enthousiast te onderwijzen maakte Sabine Bruininx de overstap naar Prowise en sloot ze zich aan bij de #WomenInTech. Omarmt de opkomst van AI, brengt haar collega’s actief op de hoogte van actuele onderwijsontwikkelingen en vormt zo de educatieve en sturende spil binnen diverse ontwikkelteams van Prowise.
Als medeoprichter van Prowise heeft Michael Ahrens Prowise laten groeien tot een koploper in educatieve innovatie. Gedreven door passie voor kwaliteit en een scherpe kijk op technologie, begeleidt hij de ontwikkeling van geavanceerde leeroplossingen. Prowise zet onder Michaels vleugels stevig in op privacy, beveiliging en het verrijken van het digitale onderwijslandschap.

Deze sessie is vooral bedoeld voor schoolleiders, managers en ICT-adviseurs.

Prowise sessie

Jeroen Strijbosch (Microsoft) – Microsoft Copilot: eerst zien, dan geloven (ALL)

14:15-14:55u, auditorium Einstein

We zijn trots om Jeroen Strijbosch, een ervaren Learning Specialist bij Microsoft, te verwelkomen. Jeroen zal een live demonstratie geven van Copilot, Bing Chat Enterprise en de toepassing van generatieve AI in de MS Leerversnellers. Jeroen zal live demonstreren hoe Microsoft Copilot werkt in Microsoft Word, PowerPoint, Outlook en Excel. Daarnaast zal hij de integratie van deze tool in MS Teams laten zien. Bij deze sessie hoort je uit eerste hand wat de plannen van Micrcosoft zijn voor het onderwijs… en krijg je heel concreet te zien wat de integratie van GPT4 in Office 365 gaat betekenen. Aan de hand van verschillende casussen zal Jeroen de praktische toepassingen en het potentieel van deze technologieën in een onderwijsomgeving demonstreren. Voor zover wij weten is dit de eerste live demo van Copilot voor het onderwijs!

Foto Jeroen Strijbosch

Nico Boot (Universiteit Leiden) – Het formuleren van visie en beleid (ALL)

14:15-14:55u, zaal Lorentz-Zeeman

In deze inspirerende sessie, geleid door Nico Boot, senior beleidsmaker bij de Universiteit Leiden, duiken we in het proces van het vormen van een visie op AI-gebruik binnen onderwijsinstellingen. Nico benadrukt hoe AI een verandering teweegbrengt voor het gehele onderwijssysteem en waarom het essentieel is om deze transformatie als een gemeenschappelijke inspanning te benaderen. Je kunt veel leren van voorbeelden van wat anderen al gedaan hebben! Deze sessie benadrukt het belang van deze gezamenlijke aanpak in de implementatie van AI in het onderwijs, met praktische richtlijnen en handvatten voor het ontwikkelen van een effectieve strategie.

Nico Boot

Jochem ten Böhmer – Hoe maak je blended onderwijs AI-proof? (ALL)

14:15-14:55u, zaal Curie

In deze sessie staan twee vragen centraal: hoe kunnen we blended onderwijs inrichten dat AI geen invloed heeft op het leerproces wanneer dat niet wenselijk is en hoe kunnen we AI inzetten zodat het een toegevoegde waarde heeft aan het leerproces? In deze interactieve sessie krijg je praktische tips die je meteen kunt toepassen binnen elk type onderwijs.

Jochem ten Böhmer is onderwijskundige bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en specialist op gebied van Blended Leren. Vanuit een multidisciplinair team zet hij zich in om het (blended) onderwijs AI-proof te maken.

Jochem ten Böhmer

NOLAI – AI Geletterdheid (ALL)

14:15-14:55u, zaal Ernst

Welke kennis en kunde over en met AI hebben docenten en leerlingen nodig? Pierre en Kevin geven je in een interactieve workshop inzichten om je denk- en mogelijk ook je veranderproces rondom AI in je school te activeren.

NOLAI is het Nationaal Onderwijslab AI. Gefinancierd door de rijksoverheid werken wetenschappers en bedrijven van 2022 tot 2032 samen met het basis, voortgezet en speciaal onderwijs aan slimme technologie in de klas. Namens NOLAI komen docent Kevin van der Pol en Pierre Gorissen, Associate lector leren met ict bij het iXperium Centre of Expertise hun kennis delen.

NOLAI

Rondetafelgesprek: Welke wensen zijn er rondom AI en VO? Een open gesprek over de kansen en bedreigingen in het VO m.b.t. AI voor schoolleiders & teamleiders o.l.v. Astrid Persons (CNV & SkillsTown)

14:15-14:55u, zaal Planck

Tijdens dit 40-minuten durende rondetafelgesprek, zullen we diepgaand verkennen hoe AI het onderwijslandschap transformeert en wat jouw rol hierin is. Onze focus ligt namelijk op de cruciale rol van schoolleiders en teamleiders in het aansturen van deze verandering. We richten ons dus niet op hoe lessen en huiswerkopdrachten met behulp van AI opnieuw kunnen worden vormgegeven, maar meer op de tactische en strategische besluitvorming en langetermijnvisie die nodig zijn om onderwijs klaar te stomen voor het AI Tijdperk.

Dit gesprek benadrukt de vooruitziende blik van CNV en de waardevolle samenwerking met SkillsTown, resulterend in de ontwikkeling van de CNV AI Academie, een unieke online leeromgeving voor leidinggevenden uit het VO. De CNV AI Academie biedt drie essentiële leerlijnen voor VO schoolleiders en teamleiders: 1) het verwerven van basisvaardigheden in AI, 2) het ontwikkelen van expertise om als interne vraagbaak voor generatieve AI binnen de school te fungeren, en 3) het opbouwen van een strategische visie om een effectieve adviseur en gesprekspartner voor het schoolbestuur te worden.

Tijdens onze interactieve sessie zullen Astrid Persons, bestuurder bij CNV, en Tom Bos, CEO van SkillsTown Group en auteur, u begeleiden door deze onderwerpen. Peter van den Hout, programmamanager AI, ondersteunt het gesprek waar nodig. Met behulp van verschillende stellingen zullen we de discussie aanzwengelen, inzichten delen en onze collectieve kennis over AI in het onderwijs verdiepen. De sessie belooft niet alleen informatief, maar ook visionair te zijn, met de presentatie van een nieuw AI-opleidingstraject compleet met open badges aan het einde. We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan dit rondetafelgesprek en samen de toekomst van onderwijs in het tijdperk van AI te verkennen.

Deze sessie is vooral bedoeld voor schoolleiders, managers en ICT-adviseurs uit het VO.

astrid persons
Tom-Bos-CEO-SkillsTown
Peter van den hout

Erdinç Saçan – Wanneer is AI een vanzelfsprekendheid? (ALL)

15:10-15:50u, auditorium Einstein

In deze sessie bespreken we hoe AI zich heeft ontwikkeld en geïntegreerd in diverse sectoren. Deze sessie is geschikt voor iedereen met interesse in AI, ongeacht voorkennis. We zullen de impact van AI op ons dagelijks leven onderzoeken, zowel in zichtbare als onzichtbare vormen, en nadenken over de toekomstige rol van AI.

Erdinç Saçan is expert in Inclusieve Artificial Intelligence & Onderwijs Technologie. Hij schreef het boek “Inclusieve Artificial Intelligence”, maar heeft naast AI ook grote interesse in marketing, technologische ontwikkelingen, ethiek, privacy, data, verdienmodellen, overtuigingsprincipes, politiek, sociale cohesie, vrijwilligerswerk en netwerken.

Erdinc Sacan

Robbie van Zomeren – Geef een les die nog nooit gegeven is! (PO, VO)

15:10-15:50u, zaal Lorentz-Zeeman

ChatGPT kun je inzetten om zelf lessen voor te bereiden. Niet alleen voor het maken van oefenopdrachten of toetsvragen, maar ook voor het ontwerpen van creatieve lesvormen. Een toneelstuk over het werkwoordelijk gezegde. Een Google Earth tour over de kruisvaarders. Een ‘Science-fair’ organiseren over vulkanisme of een memoryspel over het werkwoord ‘avoir’. Allemaal werkvormen bedacht door ChatGPT.

In deze workshop krijg je handvaten aangereikt over hoe jij het beste een les kunt voorbereiden met ChatGPT. Leer hoe je de goede prompt schrijft waardoor ook jij een les kunt ontwikkelen, die nog nooit gegeven is!

Robbie van Zomeren

Rosalie Waelen – Ethiek & AI (ALL)

15:10-15:50u, zaal Curie

Dr. Rosalie Waelen gaat ons vertellen over de mogelijke ethische en maatschappelijke implicaties van ChatGPT. Dit doet ze aan de hand van een korte introductie tot de toegepaste ethiek in het algemeen en de ethiek van technologie in het bijzonder. Andere onderwerpen die aan bod zullen komen zijn de maatschappelijke angst voor automatisering, de impact van AI op zelfontwikkeling, het belang van kritisch denken, en de tekortkomingen van ethische checklists. Het doel van deze presentatie is dan ook niet om een lijst met mogelijke problemen voor te schotelen, maar vooral om de luisteraar zelf over de ethische en maatschappelijke gevolgen van ChatGPT na te laten denken.

Rosalie

Christophe Benoit – Teambuilding met ChatGPT: de gedragswetenschap van samenwerken met ChatGPT (ALL)

15:10-15:50u, zaal Ernst

Dhr. Benoit, sr. researcher Knowledge Center Artificial Intelligence Erasmushogeschool Brussel verzorgt een onbevangen onderzoek naar het gebruik van ChatGPT. In het licht van de explosie van de populariteit van ChatGPT, en de daaruit voortvloeiende polarisatie van meningen en de opstelling van gedragscodes, stelt dhr. Benoit een frisse aanpak voor: geen oordeel vellen, maar observeren. Hij introduceert de concepten ‘Digital Resident’ en ‘Digital Visitor’, zoals geformuleerd door David White, om de verschillende gebruikspatronen te verklaren. Dhr. Benoit merkt op dat velen ChatGPT als een ‘Digital Visitor’ benaderen, vergelijkbaar met hoe men Google zou gebruiken.

Benoit
アサヒペン 水性強力コンクリート床用 ダークグリーン 10L アサヒペン 人気定番,セール 接着剤・塗料・オイル
アサヒペン メイクアップシート 45cm*15m S15-07 1枚 アサヒペン 新作,限定セール
シルバニアファミリー ペルシャネコちゃんのお気に入り家具セット 1セット シルバニアファミリー ベビー おもちゃ 洗い方
アツギ ストッキング 強く丈夫で美しく 夏 ヌーディベージュ M-L 3足組入*3個セット アツギ ATSUGI 人気SALE,定番人気 iUf8S-84100
Pix キッチン用泡スプレー つけかえ用 400g*20個セット ピクス PIX 人気SALE,限定SALE WFZbJ-76059
NEWCASTLE CLASSICS コットンウォッシュクロス Dino Days 3枚セット ニューキャッスルクラシックス 人気,定番人気 おでかけ小物
モンクレール MONCLER バックパック リュックサック ブルー メンズ バッグ カジュアル モード new yannick 0062200 54155 76a NEW YANNICK ラッピング無料 返品送料無料 170814 お買い得,大人気 バックパック・リュックサック
羽毛布団 ダブル 掛け布団 ニューゴールドラベル ホワイトダックダウン 日本製 送料無料 限定セール,新作登場 掛け布団
SK11 エアーチャックガン ダブルタイヤ対応 ATG-002 1コ入 SK11 lzrFD-4977292441971
水の激落ちくん つめかえ用 1000ml*10袋セット 激落ち レック お買い得,安い 住居用洗剤
Go プリンセスプリキュア 変身プリチューム4ウェイドレス プレミアムドレス 1セット 100均 おもちゃ 男の子
敷き布団カバー 敷きふとんカバー シングル メリーナイト ジグソー 敷カバー シングルロング 送料無料 本物保証,定番 寝具
アリエール リビングドライ ジェルボール3D つめかえ用 ウルトラジャンボサイズ 63個入*4袋セット アリエール SALE 掃除・洗濯
グッチ GUCCI 2WAY トートバッグ ブラック メンズ 495559 k5ian 1095 SOFT GG SUPREME TOTE BAG 返品送料無料 ラッピング無料 格安,定番人気
ケープ スモールチェンジラグーナ 900 専用カバー CH-704 介護 ベッド 代引不可 送料無料 お得,新作 その他
iPhoneX専用 シリコンバックカバー BMHCPXSILTA 1コ入 限定SALE,新品 家電
ランドリンボタニカル 柔軟剤 ベルガモット&シダー 大容量 詰め替え 860ml*12コセット ランドリン 花粉吸着防止 人気SALE,100%新品 いい 香り の 柔軟 剤
SK11 電動ファン付ウェア フード付 ベスト ファンセット 杢ネイビー SETSK-152-XXS 1セット SK11 豊富な,定番人気
ベビーディライト スナグルネストドリーム スリーピースカイ 1個 限定SALE,品質保証
フレア フレグランス 柔軟剤 フローラル&スウィート つめかえ 超特大サイズ 梱販売用 1000ml*6個セット フレア フレグランス 新品,爆買い
神藤多喜子先生のおっぱい体操ナイトブラ ピンク M 1枚入 新品,定番 衣類・下着
イットコ 芯なし 150m ソフト 6ロール*10袋セット イットコ 数量限定,お得
チャーミー クリスタクリア ジェル つめかえ用 大型サイズ 840g*8本セット w9j チャーミー 高品質,限定SALE
アサヒペン 無臭 水性建物用 茶色 0.7L アサヒペン SALE,豊富な 接着剤・塗料・オイル
栄養マルシェ 洋風お子さまランチ 24箱セット 栄養マルシェ セール,定番人気 離乳食 完了期 軟飯 いつまで
コロナ 石油ストーブ SX-2819YS 1台 コロナ CORONA 高品質,最新作
アウトレット ジミーチュウ JIMMY CHOO ショルダーバッグ ブラック レディース ギフト プレゼント lockett mini hwf black LOCKETT MINI ラッピング無料 返品送料無料 超激得,SALE レディースバッグ
小林製薬 サラサーティ ランジェリー用洗剤 120ml*48個セット サラサーティ 格安,豊富な
アサヒペン 水性ウッドガード外部用 ライトオーク 0.7L アサヒペン
光洋化学 エースクロス011 黒 50mm*20m 30巻入 光洋化学 2020,豊富な DIY・ガーデン
アサヒペン 油性シリコン鉄部用 ミルキーホワイト 5L アサヒペン 激安大特価,安い 接着剤・塗料・オイル
ジバンシー GIVENCHY バックパック リュックサック ブラック メンズ バッグ 鞄 かばん 自転車 アウトドア 高機能 便利 bk500jk03m 009 ラッピング無料 返品送料無料 大得価 バックパック・リュックサック
おかしなかき氷 井村屋 あずきバー 1セット
和光堂 飲みたいぶんだけ 麦茶 1ヶ月から幼児期まで 1.2g*8包入*24箱セット 飲みたいぶんだけ 新作,本物保証 ベビー 飲料水
クレメンタインキッズ モスリン スワドル スローリビング 1枚入 クレメンタインキッズ 人気,正規品 ベビー服 夏物セール
ムシューダ 防虫カバー 1年間有効 コート ワンピース用 6枚入*2袋セット e9b ムシューダ 新作入荷,安い 日用品
メゾンマルジェラ Maison Margiela ショルダーバッグ クロスボディバッグ ブラック メンズ s55wg0110 p1932 t8013 11 女性と男性のためのアクセサリーコレクション 返品送料無料 ラッピング無料 大人気,限定SALE ショルダーバッグ
FOTOPRO 小型8段三脚 FZ-158 ブルー 1コ入 FOTOPRO 人気,爆買い 光学機器
セラピアン SERAPIAN ブリーフケース 2WAY ブラウン メンズ ビジネス 仕事 出張 レザー 革 銀行 弁護士 sstgam6923m40 db19 STEPAN GANGE ラッピング無料 返品送料無料 180110 新品,人気 ビジネス系バッグ
デメテル 39ピンチハンガー クリーム DMT130560 1個 大人気,新作登場 洗濯用品
うまれて ウーモ ナゾたま 1コ入 ラプンツェル おもちゃ
布団 ジュニアサイズ 掛け布団 オリジナル高密度防ダニ掛け布団 定番,セール FmuKV-sk-4156080000211
カラダスキャン 体重体組成計カラダスキャン ブラック HBF-255T-BK 1台 カラダスキャン 人気セール,新作 体脂肪計・体重計
レノア 本格消臭 柔軟剤 部屋干しDX リフレッシュハーブの香り 詰替 400ml*16袋セット レノア 本格消臭 安い レノア 詰め替え
アウトレット ラスト1点 モンクレール MONCLER ダウン入りジップジャケット ダウン アウトドア 9400205 95098 777 返品送料無料 ラッピング無料 数量限定,2020 キッズ&ベビー
インコテックススラックス INCOTEX SLACKS コットンパンツ メンズ 大きいサイズあり 11s103 90664 411 TIGHT FIT タイトフィット 返品送料無料 ラッピング無料 大得価,本物保証 コットンパンツ
プロクソン フェルトバフ No.26299-6 6セット プロクソン 定番人気,人気セール
ターナー ミルクペイントforガーデン 318 チョコレートブラウン 1.2L ターナー 品質保証,安い
エコベール ランドリーリキッド リフィル 大容量パック 洗たく用液体洗剤 5L エコベール ECOVER 爆買い
バンキンス スーパービブ3セット USA発食事用防水ビブ 6〜24ヶ月 GF2 3枚入 バンキンス bumkins HOT,本物保証 ベビー服 手作り
メリーズ おむつ テープ M 6kg-11kg 64枚*4個セット KENPO_09 d2rec KENPO_12 メリーズ オムツ 紙おむつ 赤ちゃん まとめ買い 通気性
ドッグステップ Lサイズ 2段 幅50cm 犬用 小型犬 高齢犬 シニア犬 介護 PVC お手入れ簡単 階段 ペット用 ソファ ベッド 段差 送料無料 最安値,安い ペット・ペットグッズ
FMトランスミッター Bluetooth 高音質 24V USB A*2ポート シルバー LAT-FMBTB05SV 1個 エレコム ELECOM 人気,セール 車用品(カーグッズ)
オフィス サンダル オフィスサンダル スリッパ 来客用 セット い草スリッパにゃんこ2色組 代引き不可 送料無料 健康グッズ
フィニッシュ パワー キューブ M タブレット 食器洗い機専用洗剤 60コ入*7コセット フィニッシュ 食器洗い機用洗剤 人気,HOT 掃除・洗濯
ベランダ装飾シート 幅270*丈80cm BD-8027 木目 ホワイト 1枚入 新作入荷,豊富な
メリーナイト フロムコレクション FROM ボックスシーツ シーツ セミダブルサイズ 120×205×28cm 大得価,本物保証 Dc5HL-og-fm674501
アウトレット メゾンマルジェラ Maison Margiela トートバッグ ブラック メンズ ギフト プレゼント レザー s55wc0069 p2319 t8013 11 女性と男性のためのアクセサリーコレクション 返品送料無料 ラッピング無料 新作入荷
ポケモン もっちぃもっちぃスタイル フェイス型ぬいぐるみ イーブイ 1コ入 もっちぃもっちぃ Mocchi-Mocchi- おもちゃ 男の子 6歳
ミーツ ボックスシーツ シングルサイズ 代引不可 送料無料 人気SALE,新作 寝具カバー・シーツ
アウトレット エンポリオアルマーニ EMPORIO ARMANI ネクタイ 剣先幅:7.5cm ピンク メンズ 身だしなみ ギフト アクセサリ ビジネス フォーマル パーティ 仕事 ビジネス 340075 8p601 00070 LINEARE TIE 返 vscfP-340075-8p601-00070
森の生活 カビコナイ 森の香り 2個入*3袋セット 森の生活 掃除・洗濯
レノア 本格消臭 柔軟剤 フローラルフルーティーソープの香り 詰替 特大 1030ml*6袋セット レノア 本格消臭 セール,定番人気 柔軟剤
企画品 コイズミ 電気カーペット 洗えるカバー付き 2畳用 KDC-2052 1枚入 コイズミ 大人気,限定セール 季節家電その他
アサヒ トップドライ TDY3938 シルバーリザード AF39386 24.5cm 1足 TOP DRY トップドライ 最安値,本物保証 サンダル・シューズ
レノア 本格消臭 フレッシュグリーンの香り つめかえ用特大サイズ 860ml*6コセット レノア 柔軟剤 花粉吸着防止 7nSdL-23229
バリー BALLY ブリーフケース 2WAY ブラック メンズ ビジネス 出張 かっちり 営業 銀行 弁護士 staz tsp 00 STAZ ラッピング無料 返品送料無料 得価,低価 iAwSL-staz-tsp-000
ボッテガヴェネタ BOTTEGA VENETA バックパック リュックサック ブラック メンズ バック パック バッグ アウトドア 542684 vq129 1000 BACKPACK IN LEGGERO INTRECCIATO ラッピング無料 返品送料
セイコー 掛け時計 KX234B 1台 セイコー 大得価,低価 家電
お尻を育ててあげるガードル Lサイズ ネイビー 1枚入 100%新品,定番 QiCRr-4535925084645
アサヒペン 油性速乾サビドメ 赤さび 3L アサヒペン 全国無料,豊富な 接着剤・塗料・オイル
バルバ BARBA ネクタイ 剣先幅:8cm グレー メンズ アクセ みだしなみ ビジネス 仕事 ギフト プレゼント c362502 ラッピング無料 返品送料無料 100%新品,得価
オムロン 歩数計 ブルー HJ-325-B 1台 激安大特価,新作登場 測定器その他
フランスベッド エフピーベッドインバッグW 羊毛3点パック セミダブル 04287221 グリーン 最新作,安い その他
日本製 ふっくらさにこだわった洗える 掛け布団 東レFT R 綿使用 セミダブル 送料無料 限定SALE,送料無料 掛け布団
アンブレラハンガー H-3 1コ入 傘立て 100%新品,限定SALE
アサヒペン 無臭 水性建物用 シトラスイエロー 1.6L アサヒペン セール,正規品 接着剤・塗料・オイル
マカロンヒップ骨盤ショーツガードル Mサイズ ブラック 1枚入 HOT,正規品 AuIi5-4535925080678
ボールド 洗濯洗剤 ジェルボール3D癒しのプレミアムブロッサムの香り 詰替 超ジャンボ 46個入*2袋セット ボールド 驚きの破格値,大得価 Rpeow-82985
アサヒ トップドライ TDY3912 ワインPB AF39125 23.5cm 1足 TOP DRY トップドライ 品質保証,爆買い
三角スケール ニュータイプ 30cm 土木 建築向き 1本入
日動 マジックリール 30m Z-E34 1コ入 日動 送料無料,100%新品 電動工具
エツミ デジタルカメラ用液晶保護フィルムZERO PREMIUM OLYMPUS 1個 エツミ 高品質,HOT 家電
洗える 睡眠環境 寝具指導士監修 いびきのことを考えたまくら 枕 いびき 快眠 代引不可 豊富な,2020 寝具
ZOIDS ゾイドワイルド ZW38 オメガレックス 1セット 大人気,100%新品 キッズ おもちゃ
エレコム ステレオヘッドホン マイク付 カナル型 Lightning ゴールド EHP-LCH1010MGD 1個 エレコム ELECOM お買い得,100%新品
敷き布団カバー ファミリーサイズ 4人用 255×205cm 洗い替え用カバー ファミリータイプ スーパーワイドサイズ スーパーワイド 送料無料 数量限定,格安
NEWCASTLE CLASSICS バンブースワドル Lavender Stems 1枚 ニューキャッスルクラシックス 最安値,HOT
ポケットコイルマット 110mm マットレス ポケットコイル ベッド用 パイプベッド用 RB-M3321 代引不可 送料無料 HOT,人気SALE マットレス
布団カバー 3点セット 無地 洗える リバーシブル リバSカバー3点IT ブルー ライトブルー シングルロング 代引不可 送料無料 得価,人気セール 寝具
DIY・ガーデン, キッズ&ベビー
キッズ&ベビー, キッチン用品
香水が登場です, デスク
美容・コスメ・香水が登場です
メンズファッション小物
ライト・照明器具
化粧美容用品, 家電, 寝具
メンズバッグ, チャリティー
チャリティー, メンズファッション小物
ダイエット・健康, チャリティー
ホーム用品, メンズアクセサリー
皮革・靴ケア用品, 美容・コスメ・香水
家電, 寝具, 文具・卓上用品
美容・コスメ・香水が登場です, 日用品
寝具, 掃除・洗濯, イト・照明器具
ダイエット・健康, 化粧美容用品