Schrijven is old skool #Voice
Over 10 jaar is lezen en schijven geen onderdeel meer van het lesprogramma. Geloof jij dat?
De slimme speakers van Apple, Amazon en Google
In minder dan vijf jaar is een nieuw kanaal ontstaan die in de VS al door 1 op de 4 gebruikt wordt: Voice. Dit komt door de Amazon Alexa en Google Assistant. Beide zijn slimme en goedkope speakers die je thuis neerzet. Je praat ermee. Vraag het weerbericht, hoe laat je moet vertrekken, doet een quiz, zet muziek aan en zo verder. Hoe langer een speaker thuis is hoe vaker men hem gebruikt.
De adoptie van voice is sneller dan die van TV, radio, internet en mobiel.
Amazon werkt met 13.000 mensen aan de introductie van dit nieuw kanaal. In 5 jaar tijd hebben ze meer dan 50 miljoen slimme luidsprekers verkocht. Google en Amazon voice services zijn in meer dan 25.000 verschillende lichten, ovens, computer, auto, spiegel, koffiezet en andere producten geïntegreerd. Die zijn klaar om de conversatie aan te gaan. De speakers zijn maar een voorbode van de scherm en toetsenbordloze wereld.
Een nieuwe generatie ontstaat: de voice first generatie. de eerste tekenen zijn er al. Kinderen die op de camping aan de tent vragen wat het weer word of kinderen die zeggen “stop!” inplaats van echt te remmen. Echt, het gebeurt al in de VS.
De voice first generatie
Voor ons is dit moeilijk geloven en te accepteren. Doch het is niet anders dan hoe kinderen ooit met zijn allen TV gingen kijken, dan wel dat ze WhatsApp verslaafd worden. Of Fortine niet kunnen los laten.
Toch is voice anders. De mens is al 50.000 jaar geoptimaliseerd om te praten. De afgelopen 200 jaar hebben we onhandige gereedschappen zoals tik machines gemaakt om te helpen met de communicatie. Door de ontwikkeling van het internet, spraak algoritmes en meer zijn we nu instaat de onhandige technologie van het toetsenbord (waar ik nu dit stuk mee op tik) los te laten.
Dit gaat niet ineens maar geleidelijk. Zoals altijd. Je kan niet meer zonder je mobiel die sneller communiceert dan je eerste internet computer en ook nog eens slimmer is. Zo gaat het met Voice ook. Nu is het soms nog wat onhandig maar dat zal snel over gaan. Alles in de wereld van artificiële intelligentie leert snel en verbetert.
Maar gaan we dan ophouden met schrijven en tikken? Ja. Simpelweg omdat je sneller kan communiceren door dingen te zeggen. Tikken is gemiddeld 41 woorden per minuut. Praten is 270 woorden per minuut.
Waarom moeten de kinderen dan nog schrijven leren? Nou wellicht om de traditie die jij en ik kennen vast te houden. Maar is het echt nodig? De techniek maakt de kunde overbodig. Wel komt er een vak bij: begrijpend luisteren. Want nog steeds zal er geluisterd moeten worden. Dit gaat niet sneller en wordt juist belangrijker.