Programma Nationaal Congres Alumnirelaties
Het programma van het congres ziet er als volgt uit (enkele kleine wijzigingen voorbehouden).
Onder het schema vindt u uitgebreide beschrijvingen van de sessies.
Tijdstip | Plenaire ruimte: “Saal” | Breakout room: “Verder” |
09:30-10:00u | Ontvangst met koffie en thee | |
10:00-10:10u | Opening, welkomstwoord | |
10:10-11:00u | Miles Stevenson (oud-directeur alumnibureau Sheffield University) Keynote: Alumni Relations and Engagement: How to build a successful programme which is valued by your staff, students and alumni. |
|
11:10-11:20u | Wouter Heutmekers & Rob Kuijpers (G.A.C.) Alumni in beeld krijgen is niet zo moeilijk |
|
11:20-11:35u | Korte pauze | |
11:35-12:20u | Dick de Haan (HU) Alumnirelaties als rijke bron voor professionele groei: mooi bedacht, maar dan moeten HBO-instellingen er wel werk van maken. |
Miles Stevenson & Geert Sanders Masterclass MBO: breng je eigen casus in tijdens het rondetafelgesprek. |
12:20-13:20u | Lunchpauze | |
13:20-14:05u | Revina Lee (Albeda Zorgcollege) Laat je inspireren door ons alumnibeleid. |
Miles Stevenson & Geert Sanders Masterclass HBO: breng je eigen casus in tijdens het rondetafelgesprek. |
14:15-15:00u | Wouter Heutmekers & Rob Kuijpers (G.A.C.) Alumnimanagement: concrete voorbeelden uit de praktijk |
Reshma Sardjoe & Friso Lijftogt (MBO-raad) Workshop over het project alumni van de MBO-raad. |
15:00-15:15u | Korte pauze | |
15:15-15:55u | Hans Hoornstra (Instituut Digitale Intelligentie) Keynote: De do’s en don’ts van alumnibeleid. |
|
15:55-16:00u | Afsluiting, dankwoord |
Keynote: Alumni Relations and Engagement: How to build a successful programme which is valued by your staff, students and alumni
Miles Stevenson
Miles Stevenson has spent 30 years working in Higher Education philanthropy. He started his career in 1993 at the University of Bristol’s Development Office organising its first ever telephone fundraising campaign and specialising in alumni relations, major gifts and legacy fundraising.
In 2002, he established the Development and Alumni Relations Office at the University of Sheffield. Over a period of 18 years, he grew the team from 6 to 45 staff, building the alumni relations programme and raising philanthropic funds across the entire organisation. Over £24 million was raised in his last three years. He was also responsible for the Events Team organising graduation ceremonies, public lectures and special events: such as H.M. The Queen’s visit in 2010. Miles was one of the University’s Public Orators for honorary graduates.
Miles was educated at the University of Durham where he took a Bachelor’s degree in History and a Master’s Degree in Medieval History specialising in the Crusades. He has spoken at fundraising conferences in Australia, Cyprus, Eire, Germany, Ghana, Italy, The Netherlands, Portugal, Slovenia, South Africa and the United States. He chaired the CASE Europe Spring Institute for four years and was made a CASE Laureate in 2019.
Miles now undertakes consultancy work, focusing on philanthropy and alumni relations for the school and Higher Education sectors. He is currently assisting the British School at Athens (est. 1876) with a major fundraising project for archaeology in Crete.

Masterclass: breng je eigen casus in tijdens de rondetafelgesprekken
Geert Sanders & Miles Stevenson
Miles en Geert zullen samen een tweetal masterclasses geven, waarin je in een rondetafelgesprek je eigen casus en vragen aan hen kunt voorleggen.
Geert Sanders promoveerde in 1977 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift “Het gewone en het bijzondere van de homoseksuele leefsituatie: verslag van een vergelijkend onderzoek bij ruim 500 homo- en heteroseksuele jongens en meisjes”. Van 1999 tot 2007 was hij hoogleraar “Organisatiekunde, in het bijzonder organisatiecultuur en interorganisationele samenwerking” aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien is hij gasthoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit, waar hij doceert over organisatieculturen en veranderingsmanagement.
De Rijksuniversiteit Groningen besloot als eerste universiteit in Nederland een fondsenwervende organisatie te worden. Daartoe werd het Ubbo Emmius Fonds opgericht, waar Geert Sanders jarenlang leiding aan gaf. Hij verwierf in deze rol een schat aan kennis en ervaring op het gebied van alumnirelaties en fondsenwerving, en zal deze ervaring in de masterclasses delen.

Laat je inspireren door ons alumnibeleid
Revina Lee (Albeda Zorgcollege)
Binnen Albeda is het Albeda Zorgcollege koploper op het gebied van alumnibeleid. We zijn trots om deze voorbeeldrol te vervullen. Een aantal jaar geleden hebben we de beleidsvisie uitgeschreven en onze doelen en ambities geformuleerd. Vanuit Albeda Zorgcollege hebben we ervoor gekozen om het alumnibeleid duidelijk te verankeren en met een zichtbaar ondersteunende organisatie eromheen te positioneren.
‘We willen dat studenten zich blijven ontwikkelen op basis van hun persoonlijke mogelijkheden en drijfveren.’
Hoe wij dit doen, delen we tijdens deze inspiratiesessie.
Revina Lee is docent maatschappelijke zorg en regisseur alumnibeleid bij Albeda Zorgcollege. In haar rol als regisseur alumnibeleid houdt ze zich bezig met vormgeven van de alumniactiviteiten, vooral in het kader van Leven Lang Ontwikkelen.

Alumnirelaties als rijke bron voor professionele groei: mooi bedacht, maar dan moeten HBO-instellingen er wel werk van maken
Dick de Haan (HU)
Dick de Haan is werkzaam als alumnicoördinator voor de HU Pabo van Hogeschool Utrecht. Vanuit die taak maakt hij deel uit van een werkgroep, die als doel heeft om structureel hogeschoolbreed alumnibeleid te realiseren. Om deze ambitie beter inhoudelijk te kunnen vormgeven, heeft De Haan samen met collega’s van andere hogescholen het landelijk HBO Netwerk Alumni opgericht.
In deze bijdrage schetst hij hoe en met welke intenties dit netwerk zich momenteel ontwikkeld, welke betekenis dit heeft voor landelijke trends op het gebied van alumnicontacten en hoe hogescholen hiervan kunnen profiteren. Deelnemers worden uitgenodigd in gesprek te gaan over de wijze waarop het HBO Netwerk Alumni voor hun eigen instelling een rol kan spelen én hoe het netwerk zich als landelijke belangengroep zou moeten profileren.

Workshop over het project alumni van de MBO-raad
Reshma Sardjoe & Friso Lijftogt (MBO-raad)
Ruim 150.000 mensen verlaten jaarlijks hun opleiding als alumnus. Deze grote groep is voor scholen erg interessant. Steeds meer mbo-scholen hebben de behoefte alumnibeleid te (door)ontwikkelen. Sinds januari 2021 ondersteunt, informeert en inspireert het project Alumni MBO van de MBO raad scholen op het gebied van alumnibeleid. Alumni MBO faciliteren kennisdeling en het delen van praktijkvoorbeelden tussen mbo-scholen. Dit heeft enerzijds als doel het stimuleren van duurzame inzet op alumnibeleid. Anderzijds als doel het stimuleren van efficiënt en effectief gebruik van ervaringsgegevens van alumni voor strategisch alumnibeleid én bij kwaliteitsborging en -verbetering van de opleidingen.
In de praktische uitvoering zijn bij het vormgeven van alumnibeleid voor scholen verschillende terreinen te onderscheiden. Tijdens deze workshop zoomen we op deze verschillende terreinen in en worden interessante tools aangereikt. Friso Lijftogt, beleidsadviseur MBO Raad en Reshma Sardjoe, projectleider Alumni MBO verzorgen deze workshop.
Friso Lijftogt heeft als beleidsadviseur bij de MBO Raad verschillende onderwerpen, waaronder alumni, in de portefeuille en is werkzaam op zowel de afdeling Strategie & Onderwijs als de afdeling Externe Projecten. Daarbij is Friso betrokken bij de MBO Brigade. De affiniteit met het mbo-onderwijs is ontstaan in zijn de functie van consultant bij Bvolve.
Reshma Sardjoe heeft als projectleider, in samenwerking met mbo-scholen, het project Alumni MBO opgezet en vormgegeven. Binnen verschillende rollen en functies is zij ruim 20 jaar werkzaam geweest in het mbo- en hbo onderwijs. Haar affiniteit met alumnibeleid op mbo-scholen ontstond toen zij jaren terug besefte hoeveel waarde alumnibeleid kon genereren voor de school. Als projectleider alumni heeft zij het alumnibeleid van Albeda Zorgcollege vanaf de kinderschoenen (door) ontwikkeld.

Alumni in beeld krijgen is niet zo moeilijk
Wouter Heutmekers & Rob Kuijpers (G.A.C.)
Alumni management is onderdeel van de hele student-journey. Dus als de ex-student de poort uit loopt, ben je hem niet kwijt want veel van de benodigde informatie en kennis heb je de jaren ervoor opgebouwd. Alumnimanagement begint dus bij de start van je studie en is geen losstaand proces. Maar hoe leg ik dat nu concreet en makkelijk vast? Hoe begeleid ik het proces? Door klein en simpel te beginnen. Een inleiding in ‘alumni management, concrete voorbeelden uit de praktijk’.
Alumnimanagement: concrete voorbeelden uit de praktijk
Wouter Heutmekers & Rob Kuijpers (G.A.C.)
Van idee naar uitvoering. Graag nemen wij jullie aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden van diverse MBO’s en HBO’s mee. Hoe kun je als instelling morgen aan de slag met je alumnimanagement? Praktische voorbeelden en handvaten hoe je CRM kunt inzetten.


Keynote: De do’s en don’ts van alumnibeleid
Hans Hoornstra (Instituut Digitale Intelligentie, Like2Share)
Hans Hoornstra is medeoprichter van Like2Share en voormalig docent aan de kunstacademie van Maastricht, waar hij ook het alumnibeleid heeft opgezet. Vanuit die functie heeft hij zich verdiept in alumnirelaties, en heeft in de afgelopen 15 jaar vele organisaties in Nederland geadviseerd op dit gebied. Hiernaast is hij voorzitter van het Instituut Digitale Intelligentie.
Hans is veelgevraagd spreker. Hij is de bedenker van het Columbusmodel van de 21e-eeuwse vaardigheden. Het model brengt samenhang in de vaardigheden, plaatst het in logische historische samenhang en biedt concrete aanknopingspunten voor beleidsmakers en leraren om de 21e-eeuwse vaardigheden te vertalen naar de dagelijkse praktijk.
Tijdens de afsluitende keynote zal Hans ingaan op kritische succesfactoren voor succesvol alumnibeleid: wat moet je wel doen, en wat vooral niet? Hij biedt praktische handvatten en schetst een helder beeld van wat nodig is om alumnirelaties duurzaam in te bedden in de organisatie.
