Register Form

Please fill up the form below:

Programma Leren met VR

Klik op de afbeelding om een grote versie te bekijken. Beschrijvingen van de sessies vindt u onder het programma. Klik hier om naar het evenement te gaan.

Digitale werkelijkheden op school – Kevin Storm (Bright Makers)
Dome, 10:50-11:40u & 11:50-12:40u. Doelgroep: PO, VO, MBO

Bright Makers (een samenwerking van Kleinkunstig, Grote Broer Kunsteducatie en Bright) organiseert jaarlijks ruim 600 evenementen op scholen (PO, VO, MBO) in heel Nederland. Zij zijn trendsetters op het gebied van het organiseren van workshops op locatie rondom digitale media en innovatieve, technische kunstvormen. Een ervaren workshoptrainer neemt je mee in hun visie op kunst en techniek en de impact die een workshopervaring op dit gebied heeft op de leerling. Je verlaat de clinic met een hoofd vol inspiratie, nieuwe kennis op het gebied van digitale werkelijkheden in workshopvorm en energie om nog meer te ontdekken!

De herkansing – Luc van Leeuwen (Bekijk ‘t)
Voorportaal, 10:50-11:10u & 13:30-13:50u. Doelgroep: VO, MBO

Laat je leerlingen een VR-film (mee)maken! De herkansing, een coproductie van Bekijk ’t en Imagine Film Festival, is een VR-film die niet af is: er ontbreken een aantal scènes, die door leerlingen in kleine groepjes worden bedacht, uitgewerkt en gefilmd met een 360°camera. Met die opnamen wordt de film compleet en krijgen leerlingen hun eigen versie van De herkansing. In deze presentatie laten we zien hoe dat werkt en wat de ervaringen zijn.

Samen met studenten Mixed Reality onderzoeken – Robin de Lange
ZZP Café, 10:50-11:10u. Doelgroep: MBO, HO

De afgelopen jaren gaf Robin de Honours Class ‘Learning through Virtual Reality’ aan de Universiteit Leiden. Hij begeleidde afstudeerders en gaf gastcolleges op de hogeschool en in het mbo. Hoe kun je samen met een groep studenten Virtual & Augmented Reality onderzoeken? In deze sessie deelt Robin zijn ervaringen.

Leren van experimenteren – Berend Weij & Ruben Koops (XR lab)
Hollandia, 10:50-11:40u. Doelgroep: MBO, HO

Het XR lab is de plek waar stagiaires en vakdocenten experimenteren met innovaties op het gebied van immersieve media. Zo hebben wij onderzocht wat VR kan toevoegen aan je beleving van een iconisch werk, zoals Het Melkmeisje van Vermeer. In ons meest recente experiment worden wij gecoacht door AVROTROS. Kan VR ervoor zorgen dat je een betere getuigen wordt voor Opsporing verzocht? Tijdens deze workshop word je zelf deelgenoot van één van onze experimenten.

Virtual Reality in de rekenles – Sarah Spijker (Uitgeverij Deviant)
Voorportaal, 11:20-11:40u & 15:00-15:20u. Doelgroep: VO, MBO

Hoe ziet een kubus er van binnen uit? Hoe volg je een routebeschrijving? Hoe herken je op een plattegrond waar je staat?
Tijdens deze workshop ervaar je hoe Virtual Reality leerlingen ondersteunt bij deze meetkundige onderwerpen in de rekenles. Je krijgt praktische tips over lesorganisatie, inzet van kartonnen brillen en gratis beschikbare apps. Tot slot ervaar je hoe je met onze award winnende app Startrekenen VR meetkundige onderwerpen inzichtelijker maakt voor je leerlingen.

Labster: ongelimiteerd experimenteren in een virtueel lab – Vera van Westerlaak (WisMon)
ZZP Café, 11:20-11:40u & Dome, 13:30-13:50u. Doelgroep: VO, HO

In het virtuele lab van Labster kunnen leerlingen oneindig biologie-, scheikunde- en natuurkunde-experimenten oefenen m.b.v. de modernste apparatuur. Niet alleen op school, maar ook thuis achter hun computer. Met behulp van gamification en vragen tussendoor onthouden leerlingen de theorie beter dan bij traditionele experimenten. Natuurlijk is de combinatie het allermooist. Komen jullie een kijkje nemen bij het practicumonderwijs van de toekomst?

Een functioneel en betaalbaar VR Training ontwikkelen? – Henrik Hellman (UC360)
Hollandia, 11:50-12:40u. Doelgroep: MBO, HO

Vele positieve ontwikkelingen zijn er gaande in de wereld van VR. Eén daarvan is dat VR vandaag de dag zeer betaalbaar is geworden! Tijdens de workshop laten we passende voorbeelden zien van hoe het onderwijs VR Trainingen functioneel implementeert en toepast.

Word een ster in onderwijs met VR – Klaas Jan Lammers (De Rolf Groep)
ZZP Café, 11:50-12:40u & 14:30-15:20u. Doelgroep: PO, VO

Technologie in het onderwijs moet meer zijn dan een leuke gadget. Het moet iets toevoegen aan het onderwijs en het leren ondersteunen. Virtual Reality kan een krachtig leermiddel zijn dat steeds meer terrein wint. Tijdens deze workshop maak je kennis met ClassVR, een complete toepassing waarmee je gemakkelijk Virtual Reality aan het onderwijs toevoegt. Je ervaart hoe het is om op virtueel schoolreisje te gaan naar bijvoorbeeld Rome of door het onderzoeken van een onderwaterwereld. Je doet inspiratie op om er zelf mee aan de slag te gaan en krijgt ideeën over hoe je VR op een nuttige manier kunt inzetten.

Zelf VR werelden programmeren in CoSpaces Edu – Robin de Lange
Hollandia, 13:30-14:20u. Doelgroep: PO, VO, MBO, HO

Wist je dat jongeren zelf eenvoudig 3D games kunnen ontwerpen en programmeren? En dat ze die vervolgens kunnen spelen in Virtual & Augmented Reality? Werkstukken krijgen zo een nieuwe dimensie, en leerlingen worden uitgedaagd in onderzoeken, ontwerpen en samenwerken.

Maakonderwijs!? – Albert Barth (Makers Movement)
Voorportaal, 14:00-14:20u. Doelgroep: PO, VO

Is techniekonderwijs echt zo saai? Gaat kunst & techniek wel samen? In deze key-note bekijkt Albert Barth vanuit zijn oogpunt de mogelijkheden die er zijn voor de combinatie tussen kunst- en techniekonderwijs. Hijzelf noemt dat Maakonderwijs.
Albert Barth is directeur van Kleinkunstig de grootste ongesubsidieerde kunsteducatieinstelling van Nederland. Samen met zijn team ontwikkelen en maken ze de meest te gekke workshops op het gebied van kunst en techniek. Inmiddels geven ze les aan 100.000 kinderen per jaar.
Laat je inspireren door Albert’s enthousiasme voor meer praktisch onderwijs. Maak kennis met de onderzoekende, explorerende cultuur van zijn bedrijf.
Thema’s die o.a. aan bod komen: democratisering van technologie, creativiteitscyclus en nog veel meer! En ontdek hoe techniekonderwijs wél heel leuk kan zijn.

De nuchtere kijk op de mixed reality in het onderwijs – Patrick Petersen RDM MA MSc (AtMost)
Dome, 14:00-14:20u. Doelgroep: MBO & HO

Leren met VR in het onderwijs, is vooral nuchter leren omgaan met de nieuwe manieren van interactie en beleving. Waar VR in het onderwijs toch vooral de mixed reality is, kunnen augmented en virtual reality toepassingen daadwerkelijk ‘ in the classroom’ daadwerkelijk van waarde zijn. Een nuchter kijk door de ogen van een docent en mixed reality ondernemer en auteur.
Spreker, docent (sinds 1995), trainer, ondernemer (bureau AtMost) en bestseller auteur Patrick Petersen RDM MA MSc deed aan de London Business School onderzoek naar de inzet van mixed reality toepassingen voor het versterken van de klant- en leerbeleving. Petersen is tevens ontwikkeling van besteller onderwijsboeken divers crossmediaal leermateriaal in het beroepsonderwijs.
Petersen geeft tijdens zijn sessie een exemplaar weg van zijn boek ‘ Customer Mobile Experience & Mixed Reality – Hoe Augmented en Virtual Reality customer experience omgooien’.

TeachVR in de klas – Bart de Jong (WisMon)
Dome, 14:30-15:20u. Doelgroep: PO, VO, MBO, HO

Benieuwd hoe je virtual reality in de klas kunt inzetten? Tijdens deze workshop gaan we in op de meerwaarde van VR in het onderwijs en maak je kennis met het TeachVR-platform. Je gaat zelf aan de slag zodat je na afloop precies weet hoe je eenvoudig en snel een VR-les kunt maken én geven.

De routekaart voor virtual- en mixed reality in onderwijsorganisaties – Tim van der Grinten (Enversed)
Holandia, 14:30-14:50u. Doelgroep: PO, VO, MBO, HO

Tim van der Grinten, Creative director van Enversed Studios neemt u in deze presentatie in de de inhoudelijke waarde-toevoegende mogelijkheden van virtual- en mixed reality voor onderwijsorganisaties.
Waarom zou virtual- of mixed reality willen of moeten toepassen? welke cases hebben zich al bewezen? en wat betekend het ontwikkelen van dit soort content voor uw organisatie?

VR/AR/MR: een interdisciplinaire speeltuin! – Lisette Vonk (Hogeschool van Amsterdam)
Holandia, 15:00-15:20u. Doelgroep: PO, VO, MBO, HO

Op de Hogeschool van Amsterdam zijn we al een tijd bezig met het verkennen van de mogelijkheden van VR/AR/MR. Sinds 2015 werken we in het VR/AR atelier samen met studenten, bedrijven en onderzoekers aan problemen uit verschillende industrieën. Een daarvan is natuurlijk ook het onderwijs! In deze presentatie zal kort ingegaan worden op de geschiedenis van VR/AR/MR, hoe wij het (interdisciplinaire) onderwijs hebben opgezet voor een “digitale” generatie en de resultaten hiervan, en welke uitdagingen en vraagstukken wij zien voor het PO/VO/MBO/HO onderwijs. Ik nodig je uit om een kijkje te komen nemen in onze speeltuin in deze presentatie en mee te denken waar er volgens jou kansen en mogelijkheden liggen.